Sudionici ekskurzije Hrvatskog hidrološkog društva, sredinom listopada 2007. posjetili su područje Toskane u Italiji i pritom obišli zanimljive hidrotehničke i turističke lokacije u toj regiji. Putovanje je započelo u Vraždinu, nastavljeno je preko Zagreba i Rijeke do odredišta u Italiji (Ravenna, Terme Montecatini, Siena, Firenza).

Za prolazak kroz dio sjeverne Italije, umjesto autoceste odabrana je, hidrotehničarima zanimljivija, lokalna prometnica koja prolazi uz obalu Jadranskog mora kroz područje delte rijeke Po.

Na putu prema Toskani, sudionici ekskurzije posjetili su Ravennu, poznati povijesnom grad koji pripada regiji Emilia-Romagna. Ravenna se nalazi u unutrašnjosti, ali je kao i većina naselja u području delte rijeke Po, kanalom povezana s morem. Njezin položaj usred nepreglednih močvara u jednom je povijesnom razdoblju imao stratešku ulogu; iz obrambenih razloga prijestolnica Zapadnog Rimskog carstva preseljena iz Milana u Ravennu. Nekolicina znamenitih građevina iz tog razdoblja nalazi se na popisu svjetske kulturne i povijesne baštine.

Smještaj sudionika ekskurzije bio je organiziran u turističkom gradiću Terme Montecatini, u blizini Firenze, termalnom lječilištu s hotelima – palačama i raskošnim parkom – botaničkim vrtom okruženim kupalištima i vilama. Prije uređenja užeg područja grada i izgradnje prvog kupališta krajem 18. stoljeća, ovo je područje bilo neobrađeno močvarno zemljište kojim je harala malarija. Početak korištenja termalne vode za potrebe kupališta, ubrzo slijedi izgradnja prvog organiziranog lječilišta, te se tijekom 19. stoljeća gradić širi i razvija zahvaljujući zdravstvenom turizmu.

U sklopu ekskurzije u hotelskoj su kongresnoj dvorani održana stručna predavanja :

  1. Obrana od poplava na manjim vodotocima bujičnih karakteristika – Gianantonio Santin, dipl.ing.građ. – Hrvatske vode VGO Rijeka;
  2. Zaštita obala i dna vodotoka fleksibilnim i ekološkim konstrukcijama – Paolo Di Pietro, project manager – Officine Maccaferri S.p.A.; Bologna Italy (Slika 1)

Slika 1. Predavanje Paola Di Pietro, project managera – Officine Maccaferri

 

Po završetku predavanja, u pratnji domaćina, predstavnika tvrtke Maccaferri, organizirana je posjeta tronamjenskom akumulacijskom jezeru „Bilancino“ (Slika 2 i 3), koje za okolnu regiju ima značajnu ulogu u zaštiti od poplava i vodoopskrbi, te u turističko rekreacijskoj namjeni.

Slika 2. Sudionici putovanja na brani tronamjenske akumulacije „Bilancino“

Slika 3. Pogled na tronamjensko akumulacijsko jezero „Bilancino“

 

Obilazak je nastavljen posjetom povijesnom gradu – državi Sieni (Slika 4), poznatom po jedinstvenim turističkim atrakcijama, a najviše po katedrali koja je u doba kada je planirana i projektirana trebala biti najveća crkva u tada poznatom svijetu. Jedan od razloga što nikada nije dovršena u planiranom obimu, bila je i stalna kompeticija vladajućeg plemstva s tadašnjim rivalom – Firenzom, koja je eskalirala opsadom i padom Siene, a pozadinu tog sukoba opisao je i Dante Alighieri u Božanstvenoj komediji.

Slika 4. Posjet povijesnom gradu Sieni

 

Po završetku stručnog dijela putovanja, na dan povratka, članovi društva posjetili su kulturnu i povjesnu „prijestolnicu“ Toscane, Firenzu, uvjerivši se, neki ponovo a neki po prvi put u njezinu ljepotu i šarm.

Stručno putovanje u Toscanu, posljednje u nizu zanimljivih i sadržajnih stručnih ekskurzija u proteklih nekoliko godina, ostati će u lijepom sjećanju članovima Hrvatskog hidrološkog društva zahvaljujući dobro isplaniranom i organiziranom stručnom seminaru i obilasku, susretljivim domaćinima, kao i kulturnim i povijesnim zanimljivostima ove talijanske regije.